Posiłki białkowe

Mięsne:
- kurczak + sałatka warzywna + dip czosnkowy (na jogurcie)
- kotlet (kotlet mielony) + sałatka warzywna
- bigos [samo, bez chleba]
- gulasz [j.w.]
- leczo [j.w.]
- kiełbasa + warzywa (np gotowa mieszanka z mrożonki)
- gołąbki + warzywa + sos pomidorowy
- oraz inne (dziczyzna, baranina, królik, kaczka)

 Strączkowe:
- zupa fasolowa [bez dodatku szynki czy kiełbasy]
- grochówka [j.w.]
- kotlety mielone z fasoli lub ciecierzycy + warzywa
- pasztet z fasoli
- sałatka z fasolą, groszkiem zielonym, sałatą, papryką, marchewką... + sos
- potrawka z fasoli (soczewicy lub cieciorki) z warzywami z patelni

Serowe: 
- biały ser z patelni z pieczarkami i warzywami [przepis]
- plasterki żółtego sera z sałatą
- smażony ser
- serowe fundue z warzywami
- kotlety z białego sera + warzywa + sos (na jogurcie) [przepis]
- warzywa z sosem serowym (przepis)

 Z jajek:
- gotowane jajka (lub po benedyktyńsku) + sałatka
- omlet z pieczarkami (lub z dodatkiem śmietany)
- puszysty omlet (z osobno ubitymi jajkami)
- jajecznica z grzybami

 Rybne:
- smażona ryba z marchewką
- pasty/sałatki rybne... [bez warzywa kapustnych - kapusta, brukselka, kalafior, brokuły]
- tuńczyk z puszki + włoszczyzna + sos pomidorowy

 Pozostałe:
- orzechowa sałatka z kwaśnymi owocami, np włoskie z pomidorem [uwaga na dwutlenek siarki]
- pestki z dyni + pestki ze słonecznika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz