Zupa - podstawowy przepis
warzywa + tłuszcz + woda + śmietana lub jogurt + przyprawy
Przykłady:
- pieczarki + masło + woda + śmietana + przyprawy
- brokuł + kalafior + masło + woda + jogurt + przyprawy
- ziemniaki + włoszczyzna + masło + woda + śmietana + przyprawy [bez dodatku pomidora do ziemniaka]
- zupa pomidorowa
- zupa fasolowa [bez szynek, kiełbas i ziemniaków]
Sosy, dipy - podstawowy przepis
warzywo + śmietana/tłuszcz/jogurt + przyprawy + mąka (opcjonalnie, gdyż bardziej nada się do dań węglowodanowych)
Przykład:
- pieczarki + masło, olej + śmietana + 1 łyżka mąki + przyprawy (pieczarki smażymy, wszystko blendujemy i całość jeszcze lekko podgrzewamy)
- oliwa + czosnek + pół ugotowanego ziemniaka + bazylia + przyprawy
- śmietana + oliwa z oliwek + czosnek + przyprawy
- jogurt + czosnek + przecier pomidorowy + sól, pieprz [przy daniach białkowych]
- masło + mąka + śmietana + przyprawy (coś a'la beszamelowe)
- śmietana + żółty ser + przyprawy
- 300g zielonego groszku + 160 ml wody + 3 łyżki masła + 80 ml pełnotłustej śmietanki + 1-2 łyżki mąki + przyprawy [nadaje się np do naleśników]
- gęsty sos: śmietana 30% - ubić + kakao + cynamon + pół banana (lub ostro-słone przyprawy)
- dip jabłkowy: 1 poj śmietany, 400 g jog. naturalnego, 2 starte jabłka + ketchup + czosnek + przyprawy [do dań białkowych, najlepiej kiełbasy :) ]
- jogurt + surowy burak + czosnek + przyprawy
- dip bananowy I: banan + oliwa + kakao + cynamon + gałka muszkatołowa + szczypta soli
- dip bananowy II: banan + łyżka wiórek kokosowych + cynamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz