Złe połączenia!
białka – inne białka
białka – węglowodany
białka – tłuszcze
białka – cukry
białka – kwasy
węglowodany – inne węglowodany
węglowodany – białka
węglowodany – cukry
węglowodany – kwasy
cukry – tłuszcz
cukry – białka
cukry – weglowodany
tłuszcze – cukry
tłuszcze – białka
kwasy – białka
kwasy – węglowodany
Pomidor – ser , chleb
ogórek zielony – warzywa z wit C
cytryna – herbata
wino – wołowina, zielona pietruszka
ryby – olej słonecznikowy, warzywa goitrogenne
alkohol – grzyby, przetwory mleczne
Zasada numer1 Białko i skrobia
Produkty bogate w białko, takie jak mięso, ryby, jaja i sery, oraz produkty bogate w skrobię, takie jak chleb, ziemniaki i ryż, zawsze jedz osobno. Tak więc na śniadanie jedz albo grzankę, alko jajko, na obiad albo ziemniaki, albo mięso.
Najbardziej wskazane jest spożywanie produktów bogatych w skrobię w połączeniu z niekwaśnymi owocami i świeżymi, surowymi lub lekko ugotowanymi warzywami. Jeżeli lubisz ziemniaki, makaron albo ciastka, niech stanowią one Twój cały posiłek, do którego nie powinieneś dodawać jajek, mięsa ani sera.
Zasada numer 2 Białko i białko
Różne białka wymagają różnych sposobów trawienia. Na przykład mleko jest poddawane najsilniejszemu działaniu enzymów w ostatniej godzinie trawienia, mięso w pierwszej, a jaja gdzieś w środku.
W ramach jednego posiłku jedz tylko jeden rodzaj białka. Unikaj takich połączeń, jak mięso z jajami, mięso z mlekiem, mięso z serem. Aby zapewnić organizmowi pełen zestaw aminokwasów, przy kolejnych posiłkach uwzględniaj różne rodzaje białka.
Zasada numer 3 Skrobia i kwas
Jeśli wraz ze skrobią spożywasz produkty kwaśne takie jak pomarańcze, cytryna lub ocet w jamie ustnej nie wydziela się ptialina i skrobia trafia do żołądka bez niezbędnych do prawidłowego trawienia soków zasadowych co umożliwia bakteriom rozpoczęcie fermentacji.
Skrobię i kwasy spożywaj osobno. Jeśli np. na śniadanie zjadłeś grzankę albo płatki zbożowe, daruj sobie sok pomarańczowy i jajka. Do ryżu i makaronu nie dodawaj octu i białka.
Zasada numer 4 Białko i kwas
Skoro do trawienia białek potrzebne jest środowisko kwaśne, wydawałoby się, że produkty kwaśne powinny ułatwiać trawienie białek, ale tak nie jest. Dopływ produktów kwaśnych do żołądka hamuje wydzielanie kwasu solnego, a pepsyna (odpowiedzialna za trawienie białka) działa wyłącznie w obecności kwasu solnego i żaden inny kwas nie może go zastąpić. Tak więc sok pomarańczowy uniemożliwia prawidłowe trawienie jaj, a dużo octu w sałacie uniemożliwia strawienie kotleta.
W trakcie jednego posiłku nie łącz białek i kwasów.
Zasada numer 5 Białko i tłuszcz
Jak wykazały badania tłuszcz wpływa hamująco na wydzielanie soków żołądkowych. Po spożyciu tłuszczu stężenie kwasu solnego i pepsyny w żołądku poważnie spada na dwie do trzech godzin. Opóźnia to trawienie białka spożytego razem z tłuszczem, jednocześnie umożliwiając bakteriom gnilnym swoje działanie. To dlatego tłuste mięso, takie jak boczek, lub chude mięso, ale smażone na głębokim tłuszczu zalega w żołądku jeszcze kilka godzin po spożyciu. Białko i tłuszcz jedz oddzielnie. Jeżeli już jesteś zmuszony je połączyć, jedz jednocześnie dużo surowych warzyw, które pomagają w ich trawieniu i ułatwiają tranzyt jelitowy. Wśród tłuszczów należy wystrzegać się różnych odmian margaryny, jak też wszelkich tłuszczów utwardzonych. Utwardzone, czyli uwodornione oleje roślinne nabierają takich właściwości, że ich trawienie jest możliwe dopiero w temp.250 st. C, czyli są one po prostu niestrawne. Najwartościowszymi tłuszczami są masło i wyciskane na zimno płynne oleje z warzyw i orzechów.
Zasada numer 6 Białko i cukier
Wszystkie bez wyjątku cukry hamują wydzielanie soków soków żołądkowych. Dzieje się tak dlatego, że cukry trafiają prosto do jelita cienkiego i tam dopiero ulegają strawieniu i wchłonięciu. W połączeniu z białkiem (np. ciasto po kotlecie) cukier nie tylko hamuje trawienie białka, ale zamiast samo szybko przemieścić się do jelita cienkiego, utyka w żołądku gdzie zaczyna fermentować, i do organizmu przenikają szkodliwe toksyny. Staraj się nie jeść cukrów i białek podczas jednego posiłku.
Zasada numer 7 Skrobia i cukier
Kiedy skrobi towarzyszy w jamie ustnej cukier, ślina wydzielana podczas żucia nie zawiera ptialiny, co uniemożliwia trawienie skrobi, która trafia do żołądka. Co więc, takie połączenie zatrzymuje cukier w żołądku dopóki nie skończy się trawienie skrobi, jest to czas na tyle długi, że dochodzi do fermentacji cukru w żołądku i wydzielania szkodliwych toksyn. Produkty uboczne fermentacji cukrów mają odczyn kwaśny, co dodatkowo opóźnia trawienie skrobi (które odbywa się w środowisku zasadowym). Chleb (skrobia) masło (tłuszcz) można śmiało łączyć, ale wystarczy dodać łyżeczkę miodu lub dżemu, aby przeszkodzić w trawieniu skrobi zawartej w chlebie. Skrobię i cukier jedz osobno.
Zasada numer 8 Mleko
Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników zachodniej diety. Ludzie Wschodu i Afrykanie tradycyjnie unikali mleka, traktując je co najwyżej jako środek przeczyszczający. Natomiast w kulturze Zachodu każe się ludziom pić mleko każdego dnia, przez całe życie.
Z obserwacji przyrody wiadomo, że zanim młode ostatecznie odzwyczają się od mleka matki i zaczną spożywać inne rodzaje pokarmu, jest ono ich jedynym pożywieniem. Po osiągnięciu dojrzałości ludzki organizm zaprzestaje produkcji enzymu odpowiedzialnego za trawienie mleka - laktazy, co świadczy o tym, że dorośli ludzie nie potrzebują mleka tak samo jak dorosłe zwierzęta. Choć surowe mleko stanowi pełnowartościowe źródło białka, w jego skład wchodzi także tłuszcz, a to oznacza, że nie powinno się go łączyć z innym pokarmem. Popijając mlekiem inne potrawy, w żołądku mleko natychmiast się zsiada, a powstałe grudki koagulują wokół innych cząsteczek pokarmu i nie dopuszczają do nich soków trawiennych, co w konsekwencji opóźnia ich trawienie i sprzyja gniciu. Podstawowa zasada spożycia mleka brzmi "pij mleko osobno albo wcale". Zrezygnuj całkowicie z pasteryzowanego i homogenizowanego mleka.
Zasada numer 9 Desery
Po większym posiłku należy unikać wszelkich słodkich deserów, ponieważ łączenie ich z czymkolwiek może mieć niepożądane skutki. Jeśli jesteś łasuchem i nie możesz żyć bez ciasteczek, babek i innych słodkości, od czasu do czasy daj upust swojemu łakomstwu, układając z nich osobny posiłek. Nie staną się przez to zdrowsze, ale przynajmniej nie będą źródłem tylu toksycznych związków, a w konsekwencji unikniesz nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego takich jak wzdęcia, zgaga, uczucia pełności, mdłości, bóle brzucha.
(http://www.biosila.pl/content/view/791/302/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz